Познајете ли Фредија Стаура?

Ако имате отворен профил на некој од друштвених мрежа на Интернету вероватно често добијате позиве од непознатих људи (са којима можда имате заједничке пријатеље, а можда и не). Неки корисници су веома опрезни и не прихватају никога кога не знају или за кога немају препоруку, а други су спремни да прихвате сваки контакт.
freddi_frog170 Најчешћи мотив је жеља за успостављењем што већег броја контаката, уосталом то и јесте мотив за учешће на друштвеној мрежи на Интернету – да се надокнади друштвена интеракцију која недостаје у, друштвено све сиромашнијем, свакодневном животу. Можда вам се обратио и Фреди Стаур, који се на свом Фејсбук профилу за фото-представљање послужио симпатичном лутком зелене жабе. Фотографија на Фејсбук профилу није обавезна, а у сваком слуцају немогуће је сазнати и да ли је одабрана фотографија веродостојна. У случају Фредија Стаура фотографија је заиста била веродостојна – јер Фреди и јесте само пластична лутка. У ствари симпатични Фреди је део експеримента који је спровела информатичка кућа Сопхос која се бави израдом решења за информатичку безбедност. Стручњаци Сопхоса су прво креирали профил на Фејсбук-у под именом Фреди Стаур, што је у ствари анаграм од ИД Фраудстер. Вреди напоменути да је Фреди дао само минималне податке о самом себи. Затим је Фреди послао молбу за успостављањем контакта на адресе 200 чланова Фејсбук-а. Резултати овог истраживања су били више него забрињавајући:

• Одговорило му је 87 људи, од чега је 82 послало личне информације о себи (а то је 41%),
• Чак 72% контактираних је послало најмање једну (или више) емаил адреса,
• 84% је открило датум рођења,
• 87% је послало податке о свом образовању / радном месту,
• 78% је послало своју ажурну физичку адресу
• 23% је открило број телефона
• 1 корисник је послао мајчино девојачко презиме (податак који се често користи у сигурносним проверама у финансијским институцијама)

Сопхос је ово занимљиво (скоро вицкасто) истраживање закључио низом врло корисних препорука о томе како да корисници конфигуришу сопствени Фејсбук налог ради боље заштите властите приватности. Ради се о подешавањима профила која су већ уграђена у Фејсбук, али их већина чланова не користи. Не заборавите да не морате чак ни да будете корисник Фејсбук-а, а да ова друштвена мрежа утиче на ваш живот. То је најбоље осетио Сир Џон Соуерс када је постављен за шефа британске тајне службе МИ6. Његова супруга је имала налог на Фејсбук-у на коме је објавила информације о њиховом породичном животу за које су стручњаци сматрали да представљају потенцијални безбедносни ризик. Страница је промптно уклоњена, а свима је остао наук о томе да изузетна пенетрација друштвених мрежа на Интернету није више само ствар Интернет корисника већ и свих осталих. Никада нећемо сазнати да ли су информације које је супруга Сер Соуерса објавила на свом Фејсбук профилу могле да утичу на његову безбедност, али зато Џонатан Паркер из Форт Лудона у Пенсилванији, САД, због свог коришћења Фејсбука сада у затвору ишчекује казну од једне до десет година . Када је 28.августа ове године провалио у кућу у градићу Мартинсбург (из које је наводно украо два прстена вредности око 3500$) он није одолео а да на рачунару (који је био укључен) не провери свој статус на Фејсбуку. Што је најгоре (по њега) заборавио је да се излогује. Власница куће је тек по одласку полиције приметила да је компјутер не само укључен већ и да је неки корисник улогован на Фејсбук. После тога је за полицију цео поступак био више него једноставан. С друге стране Родни Брадфорду је порука коју је поставио на свом Фејсбук профилу 17.Октобра у 11:49 послужила као алиби јер је био оптужен за провалу. Када се суд обратио Фејсбуку и добио логове о коришћењу Роднијевог налога, који су показивали да је у време пљачке био у кући свог оца и био активан на мрежи, он је пуштен, мада није сасвим јасно како је суд проверио да је баш Родни користио Фејсбук у то време.

You may also like...