Poznajete li Fredija Staura?

Ako imate otvoren profil na nekoj od društvenih mreža na Internetu verovatno često dobijate pozive od nepoznatih ljudi (sa kojima možda imate zajedničke prijatelje, a možda i ne). Neki korisnici su veoma oprezni i ne prihvataju nikoga koga ne znaju ili za koga nemaju preporuku, a drugi su spremni da prihvate svaki kontakt.
freddi_frog170 Najčešći motiv je želja za uspostavljenjem što većeg broja kontakata, uostalom to i jeste motiv za učešće na društvenoj mreži na Internetu – da se nadoknadi društvena interakciju koja nedostaje u, društveno sve siromašnijem, svakodnevnom životu. Možda vam se obratio i Fredi Staur, koji se na svom Fejsbuk profilu za foto-predstavljanje poslužio simpatičnom lutkom zelene žabe. Fotografija na Fejsbuk profilu nije obavezna, a u svakom slucaju nemoguće je saznati i da li je odabrana fotografija verodostojna. U slučaju Fredija Staura fotografija je zaista bila verodostojna – jer Fredi i jeste samo plastična lutka. U stvari simpatični Fredi je deo eksperimenta koji je sprovela informatička kuća Sophos koja se bavi izradom rešenja za informatičku bezbednost. Stručnjaci Sophosa su prvo kreirali profil na Fejsbuk-u pod imenom Fredi Staur, što je u stvari anagram od ID Fraudster. Vredi napomenuti da je Fredi dao samo minimalne podatke o samom sebi. Zatim je Fredi poslao molbu za uspostavljanjem kontakta na adrese 200 članova Fejsbuk-a. Rezultati ovog istraživanja su bili više nego zabrinjavajući:

• Odgovorilo mu je 87 ljudi, od čega je 82 poslalo lične informacije o sebi (a to je 41%),
• Čak 72% kontaktiranih je poslalo najmanje jednu (ili više) email adresa,
• 84% je otkrilo datum rođenja,
• 87% je poslalo podatke o svom obrazovanju / radnom mestu,
• 78% je poslalo svoju ažurnu fizičku adresu
• 23% je otkrilo broj telefona
• 1 korisnik je poslao majčino devojačko prezime (podatak koji se često koristi u sigurnosnim proverama u finansijskim institucijama)

Sophos je ovo zanimljivo (skoro vickasto) istraživanje zaključio nizom vrlo korisnih preporuka o tome kako da korisnici konfigurišu sopstveni Fejsbuk nalog radi bolje zaštite vlastite privatnosti. Radi se o podešavanjima profila koja su već ugrađena u Fejsbuk, ali ih većina članova ne koristi. Ne zaboravite da ne morate čak ni da budete korisnik Fejsbuk-a, a da ova društvena mreža utiče na vaš život. To je najbolje osetio Sir Džon Souers kada je postavljen za šefa britanske tajne službe MI6. Njegova supruga je imala nalog na Fejsbuk-u na kome je objavila informacije o njihovom porodičnom životu za koje su stručnjaci smatrali da predstavljaju potencijalni bezbednosni rizik. Stranica je promptno uklonjena, a svima je ostao nauk o tome da izuzetna penetracija društvenih mreža na Internetu nije više samo stvar Internet korisnika već i svih ostalih. Nikada nećemo saznati da li su informacije koje je supruga Ser Souersa objavila na svom Fejsbuk profilu mogle da utiču na njegovu bezbednost, ali zato Džonatan Parker iz Fort Ludona u Pensilvaniji, SAD, zbog svog korišćenja Fejsbuka sada u zatvoru iščekuje kaznu od jedne do deset godina . Kada je 28.avgusta ove godine provalio u kuću u gradiću Martinsburg (iz koje je navodno ukrao dva prstena vrednosti oko 3500$) on nije odoleo a da na računaru (koji je bio uključen) ne proveri svoj status na Fejsbuku. Što je najgore (po njega) zaboravio je da se izloguje. Vlasnica kuće je tek po odlasku policije primetila da je kompjuter ne samo uključen već i da je neki korisnik ulogovan na Fejsbuk. Posle toga je za policiju ceo postupak bio više nego jednostavan. S druge strane Rodni Bradfordu je poruka koju je postavio na svom Fejsbuk profilu 17.Oktobra u 11:49 poslužila kao alibi jer je bio optužen za provalu. Kada se sud obratio Fejsbuku i dobio logove o korišćenju Rodnijevog naloga, koji su pokazivali da je u vreme pljačke bio u kući svog oca i bio aktivan na mreži, on je pušten, mada nije sasvim jasno kako je sud proverio da je baš Rodni koristio Fejsbuk u to vreme.

You may also like...

Vaš komentar

%d bloggers like this: