Farma, mafija i još po nešto

Da li ste na Fejsbuku igrali neke od popularnih društvenih igara: Farmvile, Mafija Vars, Kafe Vorld? Ove igrice okupljaju milione igrača, a iza svih ovih igara je kompanija Zynga .

Iako je ovo privatna kompanija, čije akcije nisu na berzi, njihov skokovit rast je veoma pažljivo praćen. Servis Šerpost , koji se bavi analizom tehnoloških kompanija koje još nisu izašle na berzu (kao i posredovanjem u trgovanju njihovim akcijama), je procenio da Zynga krajem oktobra 2010 vredi fantastičnih 5,5 milijardi dolara. Odakle dolazi zarada kompaniji koja se bavi proizvodnjom igara koje možete besplatno da koristite na najvećoj društvenoj mreži na svetu? Početak igre je uvek besplatan, ali vremenom će vam u obrađivanju vaše virtuelne farme zatrebati dodatna alatka, seme, životinje – a za ove virtuelne resurse ćete morati da platite nekoliko ”pravih” dolara.

Iznosi su mali, zadovoljstvo veliko (bar za strastvene igrače) a zarada koju Zynga ubira se meri stotinama miliona dolara – jer još u februaru 2010 je objavljeno da Farmvile zajednica okuplja 80 miliona igrača!

Istovremeno sa objavom rekordne procene vrednosti kompanije koja proizvodi igre za društvene mreže, svet je obišla i tragična vest da je 22-godišnja Alexandra Tobias priznala ubistvo svoje tromesečne bebe koju je nekoliko puta snažno prodrmala jer je beba plakala i ometala je u igranju Farmvile igrice.

photo by Nemo

You may also like...

Vaš komentar

%d bloggers like this: