Wireless za veći prostor

Zašto vam je potreban wireless za veći prostor?

Želite da pokrijete bežičnim internet signalom vaš poslovni/privatni prostor, jer posetioci odmah po ulasku pitaju za šifru WiFi pristupa Internetu. Ako je vaš prostor ispod 100 m2 i ako nema armiranih pregradnih zidova, najverovatnije je da ćete imati zadovoljavajući nivo signala za uobičajenu upotrebu. Modem/ruter sa bežičnom vezom, koju vam je isporučio vaš ADSL /kablovski operater, će biti dovoljan za ovu namenu. Ali, ako je vaš prostor značajno veći, sa više spratova ili imate pregrade koje ometaju prostiranje signala – postavlja se pitanje kako da ”pokrijete” kvalitetnim signalom ceo prostor? Pri tom kao uslov postavljate da ne dolazi u obzir da se, radi klasične žične instalacije, buše zidovi, uništavaju tek postavljene pločice, postavljaju kanalice…

Nekada smo ovakve probleme rešavali “repeat”-erima – uređaji koji su pojačavali bežični signal. Instalacija nije bila trivijalna, ali problem je bio kod objekata “nezgodne” konfiguracije, gde bi vam bilo potrebno po nekoliko ovakvih uređaja, što je povišavalo cenu. Pored toga, pojačanje već slabog signala dovodi do smanjenog  kvaliteta. Najbolje bi bilo da smo mogli da “pružimo kabl” na drugi kraj prostora i onda tamo postavimo dodatni bežični access point. Ali, jedan od preduslova je bio da nema bušenja, rušenja i nikakvih dodatnih kanalica, ma koliko da su estetski prihvatljive.TL-WPA4220KIT-02 cropped

Ovakvi problemi se rešavaju “mrežom-preko-struje” – jedan par uređaja (ili više njih) se jednostavno uključi u naponsku mrežnu utičnicu. Na jednom kraju je uređaj vezan za ruter (ADSL ili kablovski) a na drugom kraju se postavlja bežični access point. Napredak tehnologije je i ovde doveo do značajnog unapređenja – drugi uređaj, uključen u naponsku utičnicu, ima ugrađen WiFi, čime se eliminiše potreba za dodatnim access point uređajem! Opredelili smo se za TP-link TL-WPA4220KIT 300Mbps AV500 Wi-Fi Powerline Extender Starter Kit. Sistem se sastoji od dva uređaja – 4010 se uključi u blizini internet rutera, a 4220 na udaljenom kraju objekta. Prenos mrežnog signala je preko 220 Vac naponskih vodova kućne instalacije.

Za pokrivanje bežičnim signalom objekta osnove 220 m2 u tri nivoa upotrebili smo 2 ovakva Kit-a. Deo prostora je pokriven bežičnim ruterom dobijenim od ADSL provajdera. Dva obična ekstendera su povezana kratkim UTP kablom na ruter, a njihovi WiFi parnjaci su uključeni u naponsku mrežu u drugim delovima objekta. Podešavanje uređaja je proteklo brzo i bez problema. Da bi korisnicima povezivanje na mrežu bilo jednostavnije svi bežični uređaji su podešeni tako da imaju isti SSID i pristupnu šifru. Krajnji rezultat je da posle prvog logovanja (WiFi telefon, tablet, noutbuk) gde god da se nalazite u objektu dobijaćete WiFi signal najboljeg kvaliteta, bez potrebe da ponovo unosite pristupne parametre. Na sličan način rade i naši mobilni telefoni – mi nikada nismo ni svesni da smo prešli iz zone pokrivenosti jedne ćelije mobilnog operatora u drugu ćeliju – ceo proces se odvija potpuno automatski, a mi ga ne primećujemo u korišćenju naših mobilnih telefona. Bežični uređaj ima na sebi UTP port, tako da možete na njega da povežete dodatne uređaje – kompjuter, televizor (za više uređaja će vam biti potreban switch).

Brzine koje se dobijaju ovim uređajem su 300 Mbps ili 500 Mbps – zavisno od modela. Ono što je mnogo važnije je sveukupno zadovoljstvo korišćenja bežičnog interneta koje ćete vi i vaši gosti imati.

You may also like...

1 Response

  1. Vojislav Rodić says:

    Ovde je više detalja o samom uređaju
    http://www.inet.rs/prodaja/prikaz.php?i=431

Vaš komentar

%d bloggers like this: