Обнова интернет домена

Највећи број чланака о интернет доменима се бави избором домена, што свакако битно утиче на утисак о вама у виртуелном окружењу. Разматрају се сви аспекти избора одговарајућег назива интернет домена, укључујући и избор овлашћеног регистра који ће вам пружити услугу регистрације домена. Када се регистрација изрши најчешће прво уследи формирање пословних адреса е-поште, израда веб сајта, формирање профила на друштвеним мрежама, итд… Много мање пажње се обраћа на обнову интернет домена.

Ако сте регистровали интернет домен, користићете га онолико колико вам одговара, обнављати када се приближи истек регистрације, а када престане потреба за њим престаћете да га обнављате. Потреба за интернет доменом може да престане зато што је правно лице престало да постоји, или је бренд (за који сте регистровали интернет домен) завршио свој живот на тржишту, или је догађај (за који сте регистровали интернет домен) завршен.

Назив интернет домена није својина, већ услуга коју вам пружа Регистар националног интернет домена, посредством неког од овлашћених регистара за период који сте одредили приликом регистрације или обнове назива интернет домена. Назив интернет домена у сваком тренутку може да буде регистрован и/или обновљен на најдуже 10 година закупа назива домена. Због тога приликом регистрације назива интернет домена можете то да урадите најдуже на период од 10 година, а приликом обнове најдуже на период од 9 година. Период од 10 година свакако не представља ограничење укупног трајања жељеног периода регистрације. Обнављајте га онолико година колико вам одговара, али и када помислите да више немате потребу за одређеним називом интернет домена, размислите да ли ћете одмах престати да обнављате регистрацију.

Ако је интернет домен намењен неком вашем бренду или догађају, врло често се по престанку коришћења бренда или завршетку догађаја обустави даља обнова регистрације назива интернет домена, а самим тим престају да функционишу сви сервиси базирани на том домену. Неће више радити ни пословне адресе е-поште, нити ће бити видљив веб сајт.

Имајте на уму да је назив интернет домена по престанку регистрације у статусу “домен је истекао”, сервиси базирани на том домену не функционишу, али имате на располагању период од 30 дана за обнову домена. Ако ни после 30 дана не обновите регистрацију домена, домен је поново слободан за регистрацију било ком заинтересованом регистранту. За време док је домен био активан на другим сајтовима/блоговима или на друштвеним мрежама се налазе објаве са линковима који указују на тај домен. Ако је назив интернет домена “слободан за регистрацију” то не мора да значи да се на тој адреси никада раније није налазио истоимени домен, а у базама резултата интернет претраге се и даље налазе указивачи на предметни домен. Да ли ће вам одговарати да се у будуће на некадашњем “вашем” домену нађе нпр. порнографски садржај. Таква „непријатност“ се десила познатом светском кечап бренду (Heinz) који је, по престанку промотивне акције, која је трајала од 2012 до 2014, допустио да домен истекне, јер је испунио намену за коју је регистрован. Сваки домен, по истеку регистрације и заштитног периода од 30 дана, постаје слободан за регистрацију, а овај домен (национални немачки sagsmithheinz.de) је регистровао немачки порно сајт. Опис овог случаја (који није усамљен) можете да прочитате на овој адреси.

Ако вам ни ова ситуација не изгледа као велики репутациони проблем за вашу фирму, помислите да ваш некадашњи назив интернет домена може да региструје управо ваш тржишни конкурент?

Колико ваших партнера у својим адресарима има вашу адресу е-поште базирану на интернет домену који више нећете обнављати. У колико претраживача се налазе (и налазиће се још дуго времена) резултати претраге који указују на ваш интернет домен? На шта ће наићи неки будући корисник интернет претраживача када кликне на адресу веб сајта који сте напустили, или сними QR код одштампан на паковању вашег производа. Колика је потенцијална репутациона штета у односу на трошак обнове регистрације домена који више активно не користите?

Период обнове регистрације интернет домена није само повезан са периодом у коме ћете активно користити интернет сервисе базиране на том домену. На животни век регистрације вашег домена утиче и ефекат историје активности на том домену у односу на будући временски период. Због тога будите спремни да благовремено одредите тај период, имајући на уму да “интернет памти” неограничено дуго. Трошкови везани за регистрацију домена су изузетно мали у односу на потенцијалну “штету” новог појављивања “вашег” домена у сасвим другачијем контексту. На сличан начин размишљајте и о новом домену који желите да региструјете. Ако се обрадујете што је жељени домен “слободан за регистрацију”, то не значи да никада раније није био регистрован. Зато проверите и евентуалну “историју” коришћења домена “слободног за регистрацију”.

На колико година регистровати/обновити интернет домен?

Називи интернет домена се региструју на цео број година од 1 до 10. Најчешће регистранти користе најкраћи период од једне године. Очигледна предност – најмањи трошак.  Ако покрећете нову фирму постоји и фактор незвесности – да ли ћете преживети прву годину? Ако посао крене добро – никакав проблем да благовремено обнављате домен, годину за годину. Први проблем који може да се појави је да када дође време за обнову домена одговорно лице није присутно да реализује плаћање. Ако домен није обновљен на време, прелази у статус “домен је истекао” и сви сервиси базирани на њему (е-пошта, веб сајт) престају да функционишу, а тада имате период од 30 дана у коме можете да обновите регистрацију вашег домена. То је један од разлога зашто се неки регистранти одлучују да интернет домен региструју, или обнове, на дужи период – уобичајено је 2 до 5 година, мада има и оних који користе максимални број година – 10 приликом регистрације, или 9 приликом обнове. 

Да ли дужина регистрације интернет домена утиче на вашу репутацију?

Прво што помислите када се постави овакво питање је – зар је то битно, домен је регистрован, a сервиси на њему активни, то је једино важно. Да, али шта ако нудите корисницима ваших услуга неки сервис који подразумева дужи период вршења услуге? Све је чешће да се интернет услуге нуде у три пакета – месечна и годишња претплата, као и опција једнократног плаћања за трајну услугу, без временског ограничења. У данашње време, када су све ваше битне пословне информације јавно доступне, као што су пословни подаци о вашој фирми на сајту АПР-а, тако је доступан и WHOIS сервис из кога може да се види до када је регистрован ваш домен. Да ли ће ваш клијент бити спреман да уплати дугорочну, вишегодишњу, услугу, ако ви ваш домен обнављате на годишњем нивоу? А ако сте још и заштитили податке о регистранту – Подаци о регистранту: Активирана је забрана приказа података, какво је очекивано поверење потенцијалног клијента према вашој вери у сопствену дугорочну стабилност? Као што говор тела често говори саговорнику много више од ваших речи, тако и јавно доступни подаци говоре више о вашем бонитету него изјаве на вашем веб сајту.  

Ако вас обнова интернет домена подсећа на друге периодичне годишње обавезе, као што је регистрација аутомобила, имајте на уму да када продате ауто, нови власник преузима ту обавезу и све што се даље дешава са тим аутомобилом нема више никакве везе са вама.

С друге стране, када одлучујете да ли ћете, и на колико година, да обновите ваш интернет домен, имајте на уму да ако неко други региструје домен који вам више није потребан, интернет још дуго “памти” да је то био ваш домен  и да је на тој адреси био некадашњи ваш веб сајт.

You may also like...