Грађанско новинарство и грађански активизам

CNN је 2006 покренуо iReport рубрику у којој гледаоци шаљу своје прилоге који ће бити објављени на једном од највећих светских медијских сервиса. Нису ретке ситуације у којима, нарочито у почетку одвијања неког значајног и непредвидљивог догађаја, и нема других извора информација са лица места, осим сведока који ће послати видео запис начињен мобилним телефоном. Huffington Post је један од најутицајнијих америчких медијских сајтова са политичким садржајем, који има своје посебно одељење: Очи и Уши , где преко формулара можете да се пријавите као заинтересовани “новинар” који ће своје прилоге слати у оквиру задате теме. Данас се и многи медији у Србији све више отварају према прилозима сарадника-аматера, почев од слања симпатичних фотографија домаћих љубимаца, преко блогова на медијски утицајним сајтовима, до фото и видео прилога који се емитују у најгледанијим емисијама државне телевизије.
Постоје медијски пројекти који, најчешће финансирани од донација, покушавају да потпуно самостално и заокружено покривају значајне медијске теме на локалном нивоу, као што је Глас Сан Дијега , али вероватно најдаље је отишла организација OhMyNews из Сеула, Јужна Кореја, која постоји од 2000. године, запошљава 70 уредника и репортера, а објављује прилоге 62.000 грађана-новинара који сваког дана пошаљу по 150 нових прилога! Шта мислите да ли је на било који начин на појаву и дуготрајну активност овакве организације утицала чињеница да је Јужна Кореја 2010. другу годину за редом прва у свету по широкопојасној пенетрацији , која износи 100%. Просечна download брзина за широкопојасне кориснике у Јужној Кореји је у 2010. била 33,5Mbps (повећање брзине од 50% у односу на 2009.), а просечан upload је 17Mbps. Погледајте коју брзину сами код куће остварујете преко свог Интернет провајдера, а закључке извуците сами. Оваква инфраструктура није настала захваљујући само ћудима либерализованог телекомуникационог тржишта, већ осмишљеној и врло темељно спроведеној државној стратегији умрежавања целог друштва. Основни услов за приватизацију Кореја Телекома (спроведену 2002.) је био уговорно обавезивање на пружање универзалног сервиса свим грађанима, а у Јужној Кореји универзални сервис подразумева широкопојасни приступ за свакога.
Грађанско новинарство је тесно повезано и са грађанским активизмом, а активности грађана могу да оду и у правцу грађанске непослушности. Зато све даље мисли на тему повезаности ових Интернет базираних активности и текућих друштвених, а посебно телекомуникационих, догађања у Египту, Јужној Кореји и Србији остављамо стручним политичким аналитичарима. Време ће показати да ли је боље имати развијену телекомуникациону инфраструктуру у једном друштву и ако је боље, за кога је боље? Грађане или власт…..

photo: gigacom

You may also like...