Како да пријавите адресу е-поште АПР-у?

Пословна адреса е-поште

Закон о привредним друштвима прописује да је свако привредно друштво обавезно да има адресу за пријем електронске поште.

Цитат из Закона о привредним друштвима:

Адреса за пријем електронске поште
Члан 21
Друштво је дужно да има адресу за пријем електронске поште, која се региструје у складу са законом о регистрацији.
Уредност достављања електронског документа друштву одређује се у складу са законом који уређује електронски документ.

Ова одредба Закона о привредним друштвима се примењује од 1. октобра 2018. године за сва новооснована правна лица и предузетнике.
Сва постојећа правна лица и предузетници морају да доставе Агенцији за привредне регистре званичну адресу своје електронске поште до 1. октобра 2019.

Како да доставите званичну адресу своје електронске поште АПР-у?

Потребно је да попуните два обрасца:

  1.  Првим обрасцем се идентификујете и назначите какву врсту промене тражите (промена адресе е-поште) и можете да га преузмете на овој адреси:
  2. Другим обрасцем – ДОДАТАК 31, дефинишете вашу адресу е-поште и можете да га преузмете на овој адреси:

У тренутку писања овог текста још увек није могуће послати захтев електронском поштом, али пошто је ова могућност предвиђена надамо се да ће ускоро бити могућа. Зашто баш одабрати национални доменски простор, у тренутку када постоји већ 1530 интернет домена највишег нивоа, а тај број је далеко од коначног. О предностима избора националних .rs и .срб домена погледајте видео на овој адреси:

 

Ако оснивате ново предузеће или предузетничку радњу пред вас се поставља следећи проблем – предузеће не можете да оснујете без података о адреси е-поште, али да би сте регистровали национални домен на предузеће или предузетничку радњу као регистранта и на њему одговарајућу адресу е-поште, морате да будете регистровано правно лице или предузетник.

Како да решите овај проблем?

Један од начина је да прво пријавите адресу е-поште са неког од бесплатних сервиса е-поште или адресу коју сте добили од свог интернет сервис провајдера. Многи су то и до сада радили, шта више, у комуникацији са партнерима и после регистрације настављају да користе адресу е-поште са неког од бесплатних сервиса, не размишљајући превише о томе какву маркетиншку поруку шаљете свим вашим партнерима. Сваки пут када шаљете или примате поруку е-поште са десне стране знака @ није назив вашег домена (фирме, бренда, догађаја) већ бесплатног сервиса е-поште. Ако заиста желите да користите такав налог (нпр. због простора који вам је на располагању, или неке друге функционалности) иако имате сопствени интернет домен, можете да пресумерите поруке које долазе на вашу адресу е-поште на националном домену тако да се поруке испоручују на адресу бесплатног сервиса е-поште. За јавност ће се видети ваш интернет домен и на њему веб сајт/блог, као и ваша адреса е-поште.

Друга могућност коју имате на располагању за пријаву адресе е-поште приликом оснивања новог правног лица или предузетника је да као физичко лице региструјете национални .rs домен, који могу да региструју и правна и физичка лица. Ако сте једини оснивач правног лица ово на почетку није проблем, али ако имате партнере препоручујем да врло прецизно са њима договорите услове под којима ћете регистровати назив интернет домена на ваше име и пријавити адресу е-поште (нпр. kontakt@naziv_domena.rs). Пoсле оснивања правног лица, можете да извршите трансфер власништва назива интернет домена са вас, као физичког лица, на правно лице које сте основали. Препоручујем да и у том случају јасно и недвосмислено (међусобним уговором) прецизирате услове под којима ће се наследити статус регистранта у случају престанка постојања правног лица или промене његове форме или структуре власништва.

Када се ради о националном .co.rs или .пр.срб домену, ово не можете да урадите јер су ови доменски простори намењени правним лицима или предузетницима, али не и физичким лицима. За коришћење тих доменских простора неопходно је да прво региструјете ваше правно лице или предузетничку радњу. Ово може да буде проблем јер у временском периоду од када сте регистровали ваш .rs или .срб домен, док не завршите регистрацију у АПР-у, било ко може да региструје исти назив .co.rs или .пр.срб домена.

Када ће и како ова доменска “Квака-22” бити разрешена сада још не знамо, а до тада свакако поступајте по важећим прописима, имајући на уму значај вашег домена, као основе ваших активности у дигиталном окружењу, за утисак који о вама стичу ваши пословни партнери. 

Ако имате већ регистровано правно лице или предузетничку радњу, не заборавите да до краја септембра 2019. обавестите АПР о пословној адреси ваше e-поште. 

You may also like...