Фарма, мафија и још по нешто

Да ли сте на Фејсбуку играли неке од популарних друштвених игара: Фармвиле, Мафија Варс, Кафе Ворлд? Ове игрице окупљају милионе играча, а иза свих ових игара је компанија Зyнга .

Иако је ово приватна компанија, чије акције нису на берзи, њихов скоковит раст је веома пажљиво праћен. Сервис Шерпост , који се бави анализом технолошких компанија које још нису изашле на берзу (као и посредовањем у трговању њиховим акцијама), је проценио да Зyнга крајем октобра 2010 вреди фантастичних 5,5 милијарди долара. Одакле долази зарада компанији која се бави производњом игара које можете бесплатно да користите на највећој друштвеној мрежи на свету? Почетак игре је увек бесплатан, али временом ће вам у обрађивању ваше виртуелне фарме затребати додатна алатка, семе, животиње – а за ове виртуелне ресурсе ћете морати да платите неколико ”правих” долара.

Износи су мали, задовољство велико (бар за страствене играче) а зарада коју Зyнга убира се мери стотинама милиона долара – јер још у фебруару 2010 је објављено да Фармвиле заједница окупља 80 милиона играча!

Истовремено са објавом рекордне процене вредности компаније која производи игре за друштвене мреже, свет је обишла и трагична вест да је 22-годишња Алеxандра Тобиас признала убиство своје тромесечне бебе коју је неколико пута снажно продрмала јер је беба плакала и ометала је у игрању Фармвиле игрице.

photo by Nemo

You may also like...