Veb sajt je odštetni zahtev koji čeka da bude podnet!

Krajem 2004. se završila ljubavna priča Sesilije Barns iz Oregona, SAD. Naizgled, to je bio samo još jedan emotivni brodolom, ali ovaj raskid je imao dalekosežne pravne reperkusije. Njen napušteni emotivni partner je svoje nezadovoljstvo artikulisao tako što je na Yahoo.com veb sajt postavio lažni profil svoje nekadašnje ljubavi, uz njene fotografija bez odeće (naravno snimljene bez njenog znanja), sve propraćeno tekstovima
kradja identiteta koji su aludirali na to da je Sesilija veoma raspoložena za nove veze. Sve je bilo lažno, ali su Sesilijini kontakt podaci (email, telefoni na poslu i kod kuće) bili pravi, a povrh svega njen bivši partner je uzimao učešća u on-line diskusijama lažno se predstavljajući kao Sesilija, pozivajući nepoznate muškarce i zakazujući im sastanke. Rezultat je bio da su Sesiliju zvali, pa čak i posećivali (na poslu i kod kuće), nepoznati muškarci koji su mislili da su sa njom bili u komunikaciji. Sesilija se obratila kompaniji Jahu sa zahtevom da se obriše lažni profil koji je druga osoba neovlašćeno otvorila u njeno ime. Jahu nije reagovao i Sesilija se obratila sudu. Isprva je njen zahtev odbijen, jer Jahu (kao provajder sadržaja koji objavljuju treća lica) nije odgovoran za sam sadržaj. Ali, u maju 2009., Apelacioni sud je presudio da Sesilija Barns ima pravo da tužu Jahu, ne zbog samog sadržaja postavljenog na Jahu sajtu, već zbog toga što Jahu nije reagovao na njene ponovljene zahteve za brisanjem lažnog profila. Ova parnica još nije dobila svoj pravni epilog, ali su pitanja njome pokrenuta veoma značajna za razmatranje naše teme.
Lori Savage je napredni korisnik, koji svakodnevno koristi finansijske servise na Internetu, kako za lične tako i za poslovne potrebe. Primenjuje (ili je barem bila ubeđena u to) sve što je uobičajeno da bi se sačuvala od Internetskih opasnosti (ne odgovara na emailove u kojima se traže lični podaci, ne otvara sumnjive atačmente,…) ali je opet postala žrtva krađe identiteta. Što je najgore, nije to odmah ni primetila nego je prilikom pokušaja plaćanja otkrila da nedostaje 3000 dolara sa njenog bankovnog računa.

Ona je bila žrtva veoma česte tehnike za krađu identiteta – preko nekog emaila koji je primila ili vebsajta koji je posetila, “zaradila” je “kibord logera” – skriveni program koji sve što ona otkuca na svom računaru šalje kradljivcu koji je na taj način došao do njenog korisničkog imena i šifre za njene bankovne račune. Ako joj je za bilo kakvu utehu žrtve krađe identiteta je postao i Ben Bernanke, predsednik Borda guvernera Sistema Federalnih Rezervi SAD . Način na koji je g. Bernankeu ukraden identitet nije spadao u kategoriju visoko-tehnološkog kriminala. Kako je objavio Njusvik , u leto 2008 je Ani Bernanke, supruzi g. Bernanke-a, dok je pila kafu u Starbaks kafeu, nedaleko od kuće u kojoj živi, ukradena tašna sa dokumentima – između ostalog i čekovna knjižica. Nekoliko dana kasnije je neko počeo da povlači sredstva sa zajedničkog tekućeg računa bračnog para Bernanke. Policijska istraga, u koju je bila uključena tajna služba SAD kao i poštanski inspektori, je otkrila veliku kriminalnu grupu na čijem čelu je bio Klajd Ostin Grej, koji je plaćao džeparošima, ali i poštanskim službenicima, da kradu čekove, kao i sve druge identifikacione dokumente, na osnovu kojih je više od deset finansijskih institucija oštećeno za preko dva miliona dolara. Prema istraživanju Javelin Strategy Risrča u 2008 je u SAD bilo skoro 10 miliona žrtava krađe identiteta (povećanje od 22% u odnosu na 2007.) a ekonomska kriza će sigurno uticati na povećanje broja ovih kriminalnih aktivnosti. Sve intenzivnije korišćenje Internet servisa, a naročito društvenih mreža na Internetu, olakšava “posao” kradljivcima identiteta jer je sve više podataka o svakom pojedincu javno dostupno. Čak i kada nam izgleda da smo na svakoj od društvenoj mreža ostavili samo minimum podataka, veštom kradljivcu neće biti teško da agregira naše podatke rasute na više virtuelnih mesta u profil dovoljan da nas odredi kao sledeću žrtvu sajber zločina.

You may also like...

Vaš komentar

%d bloggers like this: