Wireless за већи простор

Зашто вам је потребан wireless за већи простор?

Желите да покријете бежичним интернет сигналом ваш пословни/приватни простор, јер посетиоци одмах по уласку питају за шифру WiFi приступа Интернету. Ако је ваш простор испод 100 м2 и ако нема армираних преградних зидова, највероватније је да ћете имати задовољавајући ниво сигнала за уобичајену употребу. Модем/рутер са бежичном везом, коју вам је испоручио ваш ADSL /кабловски оператер, ће бити довољан за ову намену. Али, ако је ваш простор значајно већи, са више спратова или имате преграде које ометају простирање сигнала – поставља се питање како да ”покријете” квалитетним сигналом цео простор? При том као услов постављате да не долази у обзир да се, ради класичне жичне инсталације, буше зидови, уништавају тек постављене плочице, постављају каналице…

Некада смо овакве проблеме решавали “repeat”-ерима – уређаји који су појачавали бежични сигнал. Инсталација није била тривијална, али проблем је био код објеката “незгодне” конфигурације, где би вам било потребно по неколико оваквих уређаја, што је повишавало цену. Поред тога, појачање већ слабог сигнала доводи до смањеног  квалитета. Најбоље би било да смо могли да “пружимо кабл” на други крај простора и онда тамо поставимо додатни бежични access point. Али, један од предуслова је био да нема бушења, рушења и никаквих додатних каналица, ма колико да су естетски прихватљиве.TL-WPA4220KIT-02 cropped

Овакви проблеми се решавају “мрежом-преко-струје” – један пар уређаја (или више њих) се једноставно укључи у напонску мрежну утичницу. На једном крају је уређај везан за рутер (ADSL или кабловски) а на другом крају се поставља бежични access point. Напредак технологије је и овде довео до значајног унапређења – други уређај, укључен у напонску утичницу, има уграђен WiFi, чиме се елиминише потреба за додатним access point уређајем! Определили смо се за TP-link TL-WPA4220KIT 300Mbps AV500 Wi-Fi Powerline Extender Starter Kit. Систем се састоји од два уређаја – 4010 се укључи у близини интернет рутера, а 4220 на удаљеном крају објекта. Пренос мрежног сигнала је преко 220 Vac напонских водова кућне инсталације.

За покривање бежичним сигналом објекта основе 220 м2 у три нивоа употребили смо 2 оваква Кит-а. Део простора је покривен бежичним рутером добијеним од ADSL провајдера. Два обична екстендера су повезана кратким UTP каблом на рутер, а њихови WiFi парњаци су укључени у напонску мрежу у другим деловима објекта. Подешавање уређаја је протекло брзо и без проблема. Да би корисницима повезивање на мрежу било једноставније сви бежични уређаји су подешени тако да имају исти SSID и приступну шифру. Крајњи резултат је да после првог логовања (WiFi телефон, таблет, ноутбук) где год да се налазите у објекту добијаћете WiFi сигнал најбољег квалитета, без потребе да поново уносите приступне параметре. На сличан начин раде и наши мобилни телефони – ми никада нисмо ни свесни да смо прешли из зоне покривености једне ћелије мобилног оператора у другу ћелију – цео процес се одвија потпуно аутоматски, а ми га не примећујемо у коришћењу наших мобилних телефона. Бежични уређај има на себи UTP порт, тако да можете на њега да повежете додатне уређаје – компјутер, телевизор (за више уређаја ће вам бити потребан switch).

Брзине које се добијају овим уређајем су 300 Mbps или 500 Mbps – зависно од модела. Оно што је много важније је свеукупно задовољство коришћења бежичног интернета које ћете ви и ваши гости имати.

You may also like...